Mode, som ofta associeras med trender och stil, döljer en stor miljöpåverkan, särskilt när det kommer till vatten. Visste du till exempel att du kan spara 11 000 liter dricksvatten och 1,9 kilo kemikalier om du köper jeans second hand? Ett par nyproducerade jeans motsvarar nämligen dricksvatten för en person i tio år. Texten nedan är baserad på Taylor Mogaveros artikel från Florida State University i USA - kanske kan den ge dig lite ´food for thought´och inspirera till mer hållbara val i modevärlden. Dyk med oss in i det "vattenkrig" som utspelar sig i garderober runt om i världen.
Modeindustrin, som är den näst största vattenboven, slukar 79 miljarder kubikmeter vatten varje år. Det är 79 biljoner liter vatten. Medan klädindustrin slösar bort enorma mängder vatten för att producera snabbmode, kämpar människor världen över för att säkra sin dricksvattenförsörjning. 2,7 miljarder människor redan kämpar med vattenbrist i världen.
För att förstå omfattningen av problemet: En vanlig bomullströja kräver 2,700 liter vatten att tillverka. Det är tillräckligt med vatten för att hålla en person vätskeförsedd i 900 dagar! Det är värt att tänka på ett varv extra när man funderar på en nyproducerad tröja, eller hur?
Men hur i all världen kan kläder vara så “törstiga”? Svaret är bomull, som används i 60% av alla kläder som produceras i USA. Bomull är som ett vattenmonster och kräver mellan 7,000 och 29,000 liter vatten för att producera ett enda kilo råbomull. När vi väl har odlat den, ska bomullen bearbetas, färgas och formas till kläder. Bearbetningen av textilier kräver omkring 100-150 liter vatten för varje kilo fiber och involverar över 8,000 kemikalier, vilket resulterar i en verklig sörja av vattenförorening.
Och visst kan vi göra något åt det, OCH fortsätta njuta av kläder och mode. För det första, tänk alltid först på att köpa secondhand. Det är inte bara coolt, utan det minskar också klädindustrins påverkan på vattenbristen. Förläng även livet på dina kläder genom att tvätta mindre, lufttorka och laga dem om de går sönder. När man sen tröttnar på sina kläder, är det alltid bättre att skänka eller sälja dem istället för att kasta dem som avfall.
Glöm inte heller att undvika snabbmodemärken och försök istället stödja företag som satsar på hållbara material. Leta efter märken som använder ekologisk bomull, återvunnen bomull eller är Fairtrade-certifierade. Visst, det kan vara lite dyrare, men då får man högkvalitativa kläder som varar längre och gör en positiv skillnad för miljön.
Sammanfattningsvis, kläder är oundvikliga och hey så kul att laborera med! Men det finns mer miljöbra sätt att konsumera dem. Var medveten om vad du köper och förläng livet på dina favoritplagg. Skippa tvätten, go no-wash och mista dem med Textile Mist när det behövs. Du kan stapla små och större lösningar på varandra och snart är det din ´best practice´ mot en smartare, mer hållbar och vattenmedveten modevärld!
Här finns artikeln i sin helhet:
https://sustainablecampus.fsu.edu/blog/clothed-conservation-fashion-water
Vill du läsa mer:
Miljö & Utveckling: https://miljo-utveckling.se/ett-par-nya-jeans/
Sustainably Chic: https://www.sustainably-chic.com/blog/how-the-fashion-industry-pollutes-water