Pure Passion med Ludvig Alervall

Pure Passion med Ludvig Alervall

Modeindustrin ställer om och vi behöver en ny relation till våra garderober! Möt Ludvig Alervall, vd och medgrundare av den svenska marknadsplatsen SLOWFASHION för premium och lyxmode, i ett samtal om hans egen bakgrund i modeindustrin och lösningar på branschens utmaningar.

Namn: Ludvig Alervall
Bor: Stockholm
Passion: Slow fashion!
Jobb: vd och medgrundare av appen slowfashion.se – en svensk second hand-marknadsplats för premium- och lyxmode
Aktuellt: Den senaste i en rad pop-ups – Regeringsgatan 61, Stockholm, öppen t.o.m. söndag 29e september


Vad inspirerade dig att starta slowfashion.se och vad är din personliga koppling till modebranschen?
Jag halkade liksom in i modebranschen. Efter studierna började jag jobba på GANT. De gjorde mycket för hållbarhet, men det var överraskande att se att inte så mycket hände efter outlets. Min tid i modevärlden var både fin och spännande, men det saknades ändå något som jag verkligen ville skapa. Därför startade vi slowfashion.se – för att skapa en verkligt cirkulär plattform fför mode.

Hur ser du på second hand-modets roll i att främja hållbarhet inom modeindustrin?
Det har blivit mer än bara en trend. Förut sågs second hand mest som ett billigare alternativ, men nu har det fått en viss status. Det handlar om att visa stil, ansvarstagande och en djupare medvetenhet om modets påverkan på miljön.

Vilka steg tar slowfashion.se för att driva sin verksamhet på ett miljövänligt sätt?
Hållbarhet är kärnan i allt vi gör, och cirkularitet är vår grundprincip. Vi behöver inte hela tiden poängtera det – det är uppenbart i hur vi jobbar. När vi växer fokuserar vi på att minska transportpåverkan och att använda miljövänliga leveransalternativ för att hålla vårt klimatavtryck så litet som möjligt.

Hur engagerar ni kunderna och bygger en community kring second hand-mode?
När användare laddar upp ett plagg får de skriva plaggens berättelse – lite bakgrund som ger kontext och mening till plagget. Det handlar om att föra vidare berättelsen, göra det personligt och skapa en koppling mellan användarna.

Vilka trender ser du just nu inom second hand-mode?
Det är galet hur snabbt trender rör sig nu, mycket tack vare sociala medier och fast fashion. Vem som helst kan sätta en trend och den kan vara i tre månader eller upp till ett år. På 80- och 90-talet varade trender i flera år. Det här tempot är en utmaning, särskilt för mindre företag, men vi jobbar hela tiden med att navigera det.

Vilket råd skulle du ge till någon som vill starta ett hållbart modeföretag?
Mitt viktigaste råd: håll igång ditt sidojobb så länge du kan. Stressa inte med att lämna ditt jobb för att fokusera på projektet. Jag jobbade kvar på GANT i två år efter att vi startade slowfashion.se, och det gav mig möjlighet att utveckla företaget utan att känna pressen för tidigt.

Hur viktigt är samarbete i din affärsmodell? Kan du ge ett exempel på ett lyckat partnerskap?
Jag älskar känslan man får av bra samarbeten. Jag jobbade med partnerskap på GANT och tycker det är spännande att se hur två företag eller kreatörer kan jobba ihop. Just nu finns det en stark trend kring remake-kultur – där konstnärer gör om gamla kläder eller väskor till konst eller bärbara plagg. Vi vill lyfta fram dessa kreatörer på vår plattform. Vi är inte där än, men det är definitivt vårt mål.

Hur ser du på modets framtid, särskilt när det gäller hållbarhet och second hand?
Jag hoppas verkligen att vi kan ge mer makt tillbaka till konsumenten. Du ska ha kontroll över vad du köper, hur du använder det och hur det lever vidare i din garderob. De närmaste 5 till 10 åren hoppas jag att vi ser ett skifte där fler engagerar sig i sina garderober, är kreativa och kanske till och med hyr ut sina kläder. Jag tror att vi kommer att få se fler nischade marknadsplatser som erbjuder nya sätt att konsumera mode på ett hållbart sätt.

Besök någon av SLOWFASHION:s pop up:s i höst, just nu på Regeringsgatan 61 i Stockholm. Tack för snacket Ludvig!