Tvättsmart: Från dålig lukt till hållbart mode

Tvättsmart: Från dålig lukt till hållbart mode

Mikrobiomet, textilier och trist lukt

Det mänskliga mikrobiomet – alla mikroorganismer som lever på och i våra kroppar – spelar en viktig roll när det gäller hur våra kläder utvecklar kroppslukt. När tyg kommer i kontakt med huden påverkas mikrobiomet och de kemiska processerna. Intressant nog visar studier att vissa antimikrobiella behandlingar, som används i sportkläder för att minska lukt, faktiskt kan leda till fler bakterier på huden! En undersökning visade att 29% av de tillfrågade tvättar sina kläder för att få bort lukten. Samtidigt uppgav ungefär en tredjedel att de skulle tvätta mindre om kläderna höll sig fräscha längre. Det här visar att konsumenterna gärna vill hitta bättre lösningar för att motverka dålig lukt i kläder.

Biomimetisk teknik kallas det när vi lär oss av naturen för att lösa problem, det kan vara ett bra sätt att hålla kläderna fräscha och minska tvättbehovet. Genom att använda bakterier som Bacillus, som aktiveras av fukt och temperatur, kan de mikroberna konkurrera ut de illaluktande. Man skulle kunna säga att behandlingen att mista kläderna skapar "mikrobiellt smarta" textilier, där mikroberna, eller deras enzymatiska potential, tillsätts och bakteriefloran styrs mot icke-luktframkallande och hälsosamma samhällen av mikroorganismer. Denna metod är ett mer hållbart alternativ till kemikaliebehandlingar som biocider eller antibakteriella medel för att ta bort lukt. 

 

Modeindustrins miljöpåverkan

Modeindustrin står inför en stor utmaning – att gå över till en cirkulär ekonomi. Under de senaste 20 åren har utsläppen från klädernas livscykel ökat markant. Det uppskattas att konsumtionen av kläder står för mellan 2,4 och 7,6% av de globala utsläppen av växthusgaser. Vissa siffror visar att textilindustrin totalt sett står för cirka 10% av världens koldioxidutsläpp, där en stor del av dessa utsläpp är kopplade till produktion och underhåll av kläder.

 

Tvättens påverkan

Genom att tvätta mindre ofta och få kläderna att hålla längre kan vi minska utsläpp av både mikroplaster, koldioxid och vattenförbrukning. Med fast fashions genombrott har syntetiska fibrer ökat enormt, och idag består 52% av världens textilier av polyester. Varje år släpps cirka en halv miljon ton plastmikrofibrer ut i haven från tvätt av syntetiska kläder. 35% av alla mikroplastutsläpp i haven kommer från just tvättning av syntetiska textilier. Genom att tvätta kläderna mer sällan och vara snällare mot tygerna kan vi minska denna förorening avsevärt.

När det gäller energi och vatten så blir det mycket per tvätt. En enda tvätt av en T-shirt drar i genomsnitt 2,4 liter vatten och 0,056 kWh energi. Genom att förlänga tiden mellan tvättarna kan vi spara hundratals liter vatten och minska vårt koldioxidavtryck. Att sänka tvättemperaturen till 30°C är ett enkelt sätt att minska energiförbrukningen och CO2-utsläppen ytterligare.

 

Dags att tänka om kring tvättvanor

Tvättning är en stor miljöbov när det kommer till energi-, vattenförbrukning och mikroplaster. Även om vi har sett tekniska förbättringar i tvättmaskiner och elproduktion, är det fortfarande våra vanor som har störst påverkan.

Det mesta av kläders miljöpåverkan sker under produktions- eller användningsfaserna. Globalt sett bidrar tvätt- och rengöringsrutiner mycket till detta. Men folk är ofta ovilliga att förändra sina tvättvanor eftersom de tror att tvättning inte påverkar miljön, eller att tvätta i kallare temperaturer inte fungerar lika bra.

För att åstadkomma en verklig förändring behövs inte bara ny teknik utan också beteendeförändringar. Naturskyddsföreningen påpekar att fyra av tio plagg kastas för att de tappar form eller krymper, ofta på grund av för mycket tvättning. Genom att tvätta kläderna mer sällan och sluta "tvätta sönder" dem kan vi förlänga deras livslängd och minska konsumtionen. Kläder av högre kvalitet och mindre frekvent tvättning är två nycklar till en mer hållbar modeindustri.

Sammanfattningsvis är det dags att tänka om kring hur vi använder och sköter våra kläder! Genom att släppa in lite mer cirkulära vanor, använda smarta grejer som Textile Mist och tvätta mindre kan vi göra en bra insats för både garderoben och planeten. It´s a lifehack for a lifetime!

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.