Rengöring - hur fungerar det?


Pure Effect introducerar konceptet ´low-wash´ samt använder bioteknik - rengöring med bakterier - för att fräscha upp textilier, lösa och avlägsna fläckar samt ta bort otrevlig lukt. Det kan handla om både klädvård och rengöring av annat, både hårda och textila ytor.

Vår princip: att arbeta med naturen

De bakterier som ingår i våra rengöringsmedel och mister för klädvård bryter snabbt och med stor effektivitet ner organiska ämnen - vår vanligaste smuts - utan att dålig lukt uppstår som bieffekt. När vi tillsätter våra bakterier tar vi i praktiken makten över en yta - vilken som helst - och byter ut ett befintligt, mikrobiellt ekosystem mot ett annat.

Ett mikrobiellt ekosystem av något slag finns nämligen alltid redan på plats, absolut överallt, om inte ytan medvetet steriliserats. Detta faktum är något vi oftast inte ens behöver reflektera över till vardags, så länge det opportunistiska ekosystemet inte ådrar sig uppmärksamhet - exempelvis genom att producera illaluktande ämnen. Med hjälp av bioteknik kan vi alltså skräddarsy ett gynnsamt ekosystem - men vi kan även dra nytta av de “tama” bakteriernas egna biologiska vapen, utvecklade i det specifika syftet att bekämpa andra bakterier. I vårt fall; just den typ av bakterier som orsakar problem.

Det blir rent, men det blir inte bakteriefritt. Tvärtom. Och det är bra! Vi behöver en sund bakterieflora i vår omgivning, inte minst för att vi ska kunna kalibrera vårt immunförsvar. Kemi har dock sin funktion. Med hjälp av kemiska rengöringsmedel kan vi desinficera; utplåna alla livsformer, vänner som fiender. Detta behövs absolut i vissa sammanhang - som i en operationssal. Men till vardags är detta inte den bästa lösningen, vare sig för hygienen, hälsan eller miljön. 

Läs mer om hur sjukhus använder bioteknisk rengöring för att minska förekomsten av resistenta, smittsamma sjukhusbakterier i artiklarna Probiotic-Based Sanitation in the Built Environment - An Alternative to Chemical Disinfectants och ESKAPEE Pathogen Biofilm Control on Surfaces with Probiotic Lactobacillaceae and Bacillus species.


Smutsen i våra hem har dock en utmärkande egenskap; den består till stor del av fett. Detta faktum är något vi kan dra maximal nytta av med hjälp av bioteknologiska rengöringsmedel. Våra bakterier producerar specialiserade enzymer som mycket effektivt klipper sönder fettmolekyler. Fettet, som fungerar som murbruk i annan smuts, bryts därigenom ner i sina beståndsdelar (från triglycerider till glycerol och fria fettsyror) genom enzymatisk hydrolys.  

När den organiska smutsen sedan förbrukas av våra mikroorganismer försvinner den, istället för att fösas runt, kapslas in eller sugas upp (för vidare transport till reningsverket via avloppsvattnet). 

Vårt gemensamma problem: lukt!

Kläder slängs ofta i maskinen utan att egentligen vara smutsiga (i betydelsen genomsvettiga, leriga eller nedspillda av mat). I många fall handlar det istället om att tvätta bort känslan av smuts efter en lång dag. Eller som ett sätt att “städa undan” kläder genom att lägga dem i smutskorgen. Upplevelsen av renhet har utvecklats till ett mycket starkt känslomässigt behov, som sträcker sig långt utöver det rimliga kravet på personlig hygien. Alltså tvättar vi betydligt mer och betydligt oftare än vad som skulle behövas. 

Men vi tvättar också för att utplåna alla spår av dålig lukt. Lukt, eller rädslan för att lukta, är ett verkligt problem som kräver åtgärder, eftersom det till stor del är vår näsa som avgör vad vi uppfattar som rent. Och lukt är, som bekant, både skambelagt och socialt oacceptabelt

Lukt uppstår så snart bakterier börjar bryta ner organiskt material (som svett, fett och hudavlagringar). Nedbrytningsprocessen, om den utförs av fel sorts bakterier, frigör illaluktande ämnen som är flyktiga och sprids genom luften.

Den biotekniska metoden är dock särskilt effektiv när det gäller att åtgärda problem orsakade av bakterier, som lukt. Det är bakterier som bekrigar bakterier - och på vår sida har vi Bacillus subtilis, en kraftfull veteran inom bioteknisk luktborttagning. Genom att mista kläderna överför vi ett rengörande ekosystem till textilierna, direkt på de platser där problemen uppstår.

Vår metod: Low-wash

Pure Effects produkter bryter ner smuts och bekämpar lukt på ett “strategiskt” sätt, vilket minskar behovet av att vattentvätta hela plagget. När vi maskintvättar mindre förlänger vi definitivt klädernas livslängd. Tvättandet är ofta den starkaste påfrestning ett plagg någonsin utsätts för

De flesta har någon gång upplevt tvätt-missöden; färger förlorar sin livlighet, passformen förvrids, elastiska material blir stumma, plaggen krymper. Resultatet blir ofta ytterligare ett bidrag till det växande berget av textilavfall.


Textil- och modeindustrin utövar idag en mycket stor miljöpåverkan. Varje steg i framställandet av ett plagg skapar nya miljöproblem - dessutom ofta i länder med låg förmåga att hantera dem.


“Low-wash” - att dra ner på tvättandet - är ett viktigt verktyg på vägen mot en mer hållbar livsstil, där vi visar större omsorg om det vi redan äger. Low-wash är en metod som skapar reella förutsättningar för minskad konsumtion.


Minskad kemikalieanvändning
i vardagen, minskat utsläpp av mikroplaster samt lägre vatten- och energiförbrukning är en bonus!